Ny teknik ger nya ergonomiproblem

Ipadnacke, sms-tumme eller mobilarm. I takt med att användningen av nya smarta mobiler och surfplattor ökar blir nya ergonomiska besvär allt vanligare. Men varken forskningen eller Arbetsmiljöverket hinner med i utvecklingen. Här är riskerna…

 Nacken
När man böjer huvudet framåt och tittar ner på sin surfplatta eller mobiltelefon belastas nacken, vilket kan leda till besvär som populärt kallas ”Ipadnacke”.

Ögonen
Trots att utvecklingen har gått framåt är skärpan på dagens bildskärmar inte hundraprocentig. Det gör att ögonen hela tiden arbetar för att hitta fokus, med ”ögontrötthet” och spänningar i nacken som resultat.

Tummarna
Snabba tumrörelser under lång tid kan ge värk i senorna i tummen och i tummens muskelsenor i underarmen. ”Sms-tumme” kallas besvären, även om det i dag förmodligen även är spelen på de smarta telefonerna som skapar problem.

Armarna
Även om mobiltelefoner och surfplattor känns lätta kan en statisk belastning under längre tid leda till värk i armarna.

Läs mer. Enkät: Får du besvär av din mobil?